Search and Hit Enter

Aitana Modolell: «L’objectiu és millorar la visió de les persones amb menys recursos»

El passat dijous 18 de març, la revista Forbes va publicar una entrevista amb Aitana Modolell, l’ànima de la fundació Etnia Barcelona. Us deixem a continuació l’entrevista completa perquè sapigueu més sobre l’entitat i els seus objectius a curt i a llarg termini.

Modolell (Etnia Barcelona Foundation): «L’objectiu és millorar la visió de les persones amb menys recursos»

Aitana Modolell és al capdavant de la Fundació Etnia Barcelona per ajudar aquells que més necessiten una bona salut visual.

Des d’aquesta entitat, es dediquen a millorar la visió de totes aquelles persones que ho necessiten, i van a trobar-los per millorar-los la qualitat de vida.

Xerrem amb ella sobre els objectius d’aquesta fundació, els plans de futur i les conseqüències que pot tenir sobre la qualitat de vida una mala salut visual.

La Fundació neix amb l’objectiu clar de permetre que les comunitats més desfavorides també tinguin accés a la salut ocular. Com s’aconsegueix això?

L’objectiu és contribuir que les persones amb menys recursos puguin accedir a una salut visual adequada i, si cal, a la correcció.

Per aconseguir aquesta fita, estudiem detingudament la realitat del lloc on treballarem i comencem a dissenyar els nostres programes, que es basen principalment en dues línies estratègiques. L’una, d’àmbit autonòmic, amb el projecte “Et mirem als ulls”, adreçat exclusivament a menors d’entre 6 i 17 anys.

Els contactem a través dels ajuntaments o dels centres oberts, directament.

Un divendres al mes, l’equip de la fundació s’hi desplaça per tal de realitzar-hi revisions optomètriques. En cas que la persona necessiti ulleres, triarà les que més li agradin d’un ampli catàleg; si en canvi el que necessita és teràpia visual, visites oftalmològiques o fins i tot intervencions quirúrgiques, la fundació s’encarregarà de totes les gestions per oferir el que calgui sense cap cost per a la família. Fins ara, hem visitat ja més de 40 centres.

La segona línia d’actuació és d’àmbit internacional i enfoquem els esforços a projectes de cooperació al desenvolupament, com l’Òptica Solidària Santa Yalla, que funciona a la regió de Ziguinchor, al Senegal. Dins d’aquesta mateixa línia, destacaríem els projectes d’ajuda humanitària dirigits a persones que es troben en camps de refugiats; fins ara, hem desenvolupat actuacions als campaments de refugiats de Tindouf i Lesbos.

Quin és el procediment a seguir perquè la Fundació pugui comptar amb experts professionals amb ganes de col·laborar?

Quan expliquem els nostres programes, ho fem sempre des de la voluntat d’establir aliances amb altres organitzacions que ja estan treballant en l’àmbit o la zona on desenvoluparem els nostres projectes; es tracta d’evitar duplicitats i, si convé, associar-nos per tal d’aconseguir un major impacte. Som ferms defensors de la feina en xarxa. En altres ocasions, comptem amb professionals o estudiants que fan voluntariat en algun dels projectes. Fins ara, la nostra experiència ha estat molt positiva, amb un voluntariat molt compromès.

Hem visitat gairebé 10.000 persones que mai no s’havien fet una revisió, i un 22% necessitaven ulleres graduades.

Quantes persones han pogut millorar la seva salut ocular des de l’inici del projecte de la fundació, el 2016?

Hem visitat gairebé 10.000 persones que mai no s’havien fet una revisió, i el 22% han acabat necessitant ulleres graduades. Aquestes dades ens indiquen que hi ha molta feina a fer quant a sensibilització sobre la importància d’una bona salut visual.

Quin pla d’objectius té Etnia Barcelona amb aquest projecte, a mitjà i a llarg termini?

Pel que fa al projecte “Et mirem als ulls”, a mitjà termini la idea és visitar tots els centres oberts de la província de Barcelona i, a llarg termini, tots els de Catalunya.

Pel que fa als projectes que s’emmarquen en la línia més internacional de cooperació, a mitjà termini volem crear una xarxa d’òptiques solidàries al Senegal; i a llarg termini, poder-ho replicar a altres països.

Mentre hi hagi campaments de refugiats, mantindrem el projecte de salut visual, perquè considerem que aquestes persones són les més vulnerabilitzades.

A més de la fundació, Etnia Barcelona es caracteritza per una atenció minuciosa dedicada a l’òptica. Quina importància atorguen a la qualitat de vida en matèria de visió?

No concebem una bona qualitat de vida sense una visió correcta.

De totes les iniciatives dutes a terme des de la Fundació Etnia Barcelona, quina ha estat la més gratificant?

Cadascun dels projectes té les seves dificultats i els seus moments de superació. Quan veus com evolucionen, com milloren, com amb l’esforç col·lectiu segueixen funcionant any rere any… aquesta és la motivació per continuar endavant. Encara ens queda molt camí per recórrer.

El projecte “Et mirem als ulls” porta cinc anys funcionant; durant aquest temps, s’hi han introduït nous serveis, com ara els tractaments de teràpies visuals, el programa de seguiment dels casos que permet oferir ulleres noves quan hi ha canvi de graduació. Personalment, sento una gran emoció quan parlo del projecte “Òptica solidària”.

Durant tres anys vam estar organitzant missions a la regió de Tambacounda, al Senegal, per realitzar revisions optomètriques a escoles de primària i secundària, i en centres de salut. Aquesta experiència ens va permetre conèixer amb més detall la situació i la necessitat de millora de la salut visual a la població. Així va néixer el projecte “Òptica solidària” per tal de millorar la salut visual a través de la formació dels professionals dels centres de salut i hospitals. A través del projecte, hem pogut proporcionar ulleres graduades de qualitat i a preus assequibles a tota la població.

Ha estat un procés llarg i intens al costat de les nostres homòlogues al Senegal, la plataforma de dones Unió Regional Santa Yalla. Avui podem afirmar que tenim una bonica òptica en funcionament i equipada amb un taller d’allò més professional, amb un equip de dones empoderades i formades per gestionar tant la botiga com el taller.

Creu que la manca d’accés a aquest tipus d’atenció pot influir molt en la vida de les persones? De quina manera?

Sens dubte. De fet, l’OMS esmenta en un informe sobre ceguesa i discapacitat visual que, a nivell mundial, una de les principals causes del deteriorament de la visió són els errors de refracció no corregits que, si persisteixen, poden arribar a provocar ceguesa. Sense arribar a aquests extrems, un problema de visió no tractat suposa un gran obstacle en el desenvolupament adequat de la persona en els entorns escolar, professional, social i familiar.

Quines són les bases d’aquesta fundació?

La nostra feina se centra en tres eixos principals enllaçats entre si: educació, sanitat i integració social. El nostre objectiu és que tothom sàpiga que existim, per tal que aquells amb menys recursos econòmics no es quedin sense accedir a una bona salut visual.