Search and Hit Enter

Programa de salut ocular al Senegal

Projecte de sanitat universal, comunitat rural de Dialokoto, Senegal.

A la Fundació Etnia Barcelona creiem fermament que la salut visual ha de ser un dret al que pugui accedir tota la societat per això, apostem per una repartició equitativa, sostenible i responsable dels mitjans que faciliten la cura de la vista. Una bona visió és fonamental per a un correcte desenvolupament físic i educatiu.

La Fundació Etnia Barcelona va impulsar el programa de Salut Visual, per a donar suport i força a aquest Projecte de Salut Universal i incentivar, més si és possible, l’afiliació de més famílies.

El Programa de Salut Visual forma part del Projecte de Salut Universal iniciat per l’Associació de Cooperació Fallou a la Comunitat Rural de Dialakoto, amb el qual es pretén, mitjançant la constitució d’una Cooperativa Sanitària Local finançada a través d’un Sistema de cotitzacions local, dotar la comunitat d’un Sistema de Salut “Universal” a petita escala que els garanteixi l’accés a un centre d'”Atenció Primària” eficient i de qualitat.

A més d’atendre tota la població gratuïtament durant tot l’any (facilitant el diagnòstic i tractaments precoços de malalties tan greus com la malària i reduint així, la mortalitat de forma exponencial), disminuir el cost de la medicació, i disposar d’una ambulància que permeti el trasllat urgent dels malalts més greus a l’Hospital General de Tambacounda.

Per garantir la durabilitat i autonomia del programa, s’aplica un model de cotitzacions progressiu que aglutina el nombre més gran de contribuents per sufragar els costos fixos del servei i poder seguir invertint en la millora constant de la qualitat assistencial, garantint la perdurabilitat i autonomia de la iniciativa.

L’objectiu és aconseguir que el nombre més gran de poblats de la Comunitat s’adhereixin a la Cooperativa perquè el Ministeri de Sanitat senegalesa aporti i remuneri a un metge oficial titulat.

L’Ajuntament de Viladecans, a més de donar suport econòmicament al projecte de Sanitat Universal i l’expedició, es va sumar conjuntament amb l’ONG Fallou, i l’Hospital de Viladecans, a l’expedició que vam realitzar del 6 al 13 de novembre.

Carmen Sanz, optometrista que treballa a l’Hospital de Viladecans i Francisco Ronda, optometrista que treballa en diversos centres mèdics i Òptica Ronda ens van donar el suport per poder fer les revisions optomètriques a gran part del poblat de Dar Salam amb 150 adults, a les escoles dels poblats de: Dar Salam i Niemenike amb un total de 450 nens i nenes en edats compreses de 4 a 16 anys i ha tots els professors de les escoles visitades.

En total vam trobar 60 casos necessaris per equipar-los amb unes ulleres graduades.

Aquest projecte neix amb l’objectiu de millorar la vida dels nens i nenes Senegalesos que no compten amb l’accés a la cura i salut visual ja sigui per la falta d’aproximació a un centre mèdic o per raons econòmiques.

Gràcies al suport de ESSILOR-SIU-SENEGAL (pertany a ESSILOR i està dins la seva política de Responsabilitat Social Corporativa) per la donació de tots els lents necessaris per cobrir aquesta expedició, de també va realitzar els muntatges de cada un d’ells i el lliurament de les ulleres llestes a aquests nens i nenes Senegalesos.

Gràcies per donar-los l’oportunitat de poder gaudir d’una millor visió. Mohamed Agrebi gràcies per la teva professionalitat i generositat.

I gràcies a tot l’equip de l’Ajuntament de Viladecans especialment a Olga Morales, Rosa Gallardo i Richard Calle, a Israel de l’ONG Fallou, a Maika i Paco per la seva professionalitat i ha tot el personal de Dar Salam que amb tant d’afecte i ganes ens va acollir i ajudar.