Search and Hit Enter

MEMÒRIES DE PROJECTES 2016

PROJECTE “ET MIREM ALS ULLS”

El punt de partida d’aquest projecte és que tothom disposi d’una bona visió, ja que és fonamental per a un correcte desenvolupament físic i educatiu especialment en els nens i nenes. Actualment ens trobem amb situacions de famílies vulnerables amb nens en edat escolar que no tenen accés a una revisió visual.

A la fi de Maig comencem amb les primeres revisions de nens i nenes convocats pels Centres Oberts de Catalunya, visitem els centres de la població de Viladecans, del barri del Raval de Barcelona i de la Mina.

Revisem un total de 228 nens i nenes i lliurem 81 ulleres graduades.ys and girls and provided 81 of them with prescription glasses.

Centres oberts de Catalunya:

Per entendre aquest projecte, hem de partir del concepte de Centre Obert, es tracta d’un servei fora de l’horari escolar, que ofereix suport, estimula i potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics, l’esbarjo i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat.

Un dels objectius més importants del Centre Obert és proporcionar atenció a tots els menors en situació de risc, afavorint el seu desenvolupament personal i integració social i l’adquisició d’aprenentatges, per poder prevenir i evitar la deterioració de les situacions de risc i compensant dèficits socioeducatius.

Participants:

Per poder desenvolupar aquest projecte hem unit forces amb altres dues grans institucions amb una àmplia experiència en el sector òptic, Vision for Life d’ Essilor, és un programa de filantropia que busca accelerar les iniciatives dirigies a reduir la visió deficient a través de la sensibilització, capacitació i creació d’infraestructures bàsiques de cura de la visió. Aquest programa pertany a ESSILOR i està dins de la seva política de Responsabilitat Social Corporativa. Hem de tenir present que la missió d´ESSILOR és “Millorar vides Millorant la visió”. I el Centre Universitari de la Visió de Terrassa Es tracta de la clínica Universitària de la Facultat d’òptica i Optometria de Terrassa. La seva Missió: Convertir-se en un centre de referència en atenció visual de qualitat, perseguint l’excel·lència universitària en els àmbits que li són propis: la docència i la recerca. Entre els seus objectius és establir vincles amb la societat per enfortir la percepció de la funció social que desenvolupa la Universitat.

I els òptics i òptiques solidàries que s’uneixen en cada convocatòria.

 

ULLS DE SENEGAL

El nostre projecte a el Senegal tracta de fer revisions òptiques a tots els nens i nenes a les escoles de zones allunyades i rurals amb baixos recursos. Durant el 2016 hem realitzat 2 expedicions a les zones de Bakel i Kaolack. Hem visitat a 800 nens i nenes amb un total de 210 casos necessaris d’equipar-los amb unes ulleres graduades.

Per poder desenvolupar aquest projecte hem treballat amb altres dues institucions amb una àmplia experiència al territori de el Senegal i en el sector òptic

Associació Mirades és una associació sense ànim de lucre, especialitzada en optometria, que té com a objectiu col·laborar en l’erradicació de la ceguesa evitable causada pels defectes refractius sense corregir. Constituïda en 2013.

L’Associació Gesta-Àfrica, fa 10 anys que treballa a el Senegal realitzant projectes en l’àmbit sanitari i en els últims 5 anys s’ha especialitzat en oftalmologia realitzant operacions.

I l’aportació de lents graduats per aquests 210 casos les han aportat les empreses de Grup Prats i Vision for Life d’Essilor.

 

ÒPTICA SOLIDÀRIA A MOÇAMBIC

Al novembre inaugurem en Inhambane, Moçambic una “òptica solidària” que a més és gestionada per una associació de dones per apoderar-les, ja que hem constatat que les dones que exerceixen el seu dret a la salut ocular és notablement inferior al percentatge d’homes.

Li cridem òptica solidària perquè el preu de venda d’unes ulleres graduades és molt per sota del preu de mercat, d’aquesta manera ens assegurem un major accés de la població i en el cas d’indigència, no paguen.

Gràcies als aprovisionaments de muntures, lents, maquinària i posada a punt del taller que la fundació Ulls del Món i la nostra han aportat, les dones de l’associació, amb els ingressos nets que van guanyant els guarden i d’aquesta manera, al final dels dos anys que hem estimat d’acompanyar-les amb donacions del material i qualsevol problema de maquinària, podran destinar tots els beneficis a la reposició i compra de nous materials per seguir fent ulleres i d’aquesta manera aconseguir arribar a ser acte-sostenibles.

Actualment aquest taller és l’única òptica en tota la província d’Inhambane amb una població d’1.300,000 habitants.

Per poder desenvolupar aquest projecte hem treballat amb la Fundació Ulls del Món, que de fet van ser ells qui ens van proposar el projecte.

 

PROJECTE DE SALUT UNIVERSAL I OCULAR A DONAR SALAM; DIALOKOTO, SENEGAL

La Fundació Ètnia Barcelona va impulsar el programa de Salut Visual, per donar suport i força al Projecte de Salut Universal i incentivar, més si cap, l’afiliació de més famílies, realitzem revisions optomètriques a gran part del poblat de Donar Salam amb 150 adults, a les escoles dels poblats de: Donar Salam i Niemenike amb un total de 450 nens i nenes en edats compreses de 4 a 16 anys i a tots els professors de les escoles visitades.
En total trobem 60 casos necessaris per equipar-los amb unes ulleres graduades.

El Programa de Salut Visual forma part del Projecte de Salut Universal iniciat per l’Associació de Cooperació Fallou ONGD en la Comunitat Rural de Dialakoto, amb el qual es pretén, mitjançant la constitució d’una Cooperativa Sanitària local finançada a través d’un Sistema de Cotitzacions local, dotar a la comunitat d’un Sistema de Salut “Universal” a petita escala que els garanteixi l’accés a un centre d'”Atenció Primària” eficient i de qualitat.

A més d’atendre a tota la població gratuïtament durant tot l’any (facilitant el diagnòstic i tractaments precoços de malalties tan greus com la Malària i reduint així, la mortalitat de forma exponencial), disminuir el cost de la medicació, i disposar d’una ambulància que permeti el trasllat urgent dels malalts més greus a l’Hospital General de Tambacounda.

L’objectiu és aconseguir que el nombre més gran de poblats de la Comunitat s’adhereixin a la Cooperativa perquè el Ministeri de Sanitat senegalesa aportació i remuneri a un metge oficial titulat.

Participants: L’Ajuntament de Viladecans que va finançar l’expedició, l’ONG FALLOU, ESSILOR-*SIVO-SENEGAL

 

EXPEDICIÓ A MAURITÀNIA AMB LA FUNDACIÓ BARRAQUER

Mauritània era la nostra destinació, l’objectiu de la fundació Barraquer, operar els màxims casos de cataractes i la nostra missió, detectar i corregir problemes de la visió a la població mauritana.

Durant els 7 dies d’expedició, visitem a 850 homes, dones i nens. Trobem 186 casos de necessitat d’unes ulleres graduades. Facilitem també 200 ulleres de sol per als pacients operats de cataractes.

Participants: Gràcies a la donació de les lents del grup Prats vam poder servir aquestes ulleres graduades a tots aquells que ho van necessitar durant la nostra visita a Mauritània. I la Fundació Barraquer.

 

DONACIONS DE MUNTURES A ALTRES ENTITATS

Donacions de muntures a entitats que fan projectes que ens sentim identificats.

  • 2000 portes mala sort- Camp de refugiats en Tindouf
  • 5040 ulleres òptiques- Centre universitari de la Visió de Terrassa donant suport al programa social que tenen revisant la salut ocular a persones sense recursos.
  • 400 ulleres òptiques – Institut Joan Brossa de Barcelona, donant suport al programa social del qual disposen.
  • 150 ulleres per als afectats en el terratrèmol d’Itàlia.

En total aquest any hem donat 9.492 muntures d’òptica i sol.

Hem visitat un total de 3991 persones. (la majoria nens i nenes)

Hem donat un total de 703 ulleres graduades a nens i nenes en edats escolars.