Search and Hit Enter

Expedició a Senegal :: Maig

Durant el 2016 i al costat de la Associació Mirades i l’Associació Gesta-Àfrica tanquem dues expedicions a escoles del Senegal al maig i Novembre per detectar i corregir problemes de la visió als nens i nenes Senegalesos en edats escolars.

Ambdues expedicions consten de dues fases. Una coordinada per Gesta-Àfrica en la qual es realitzen operacions de cataractes per tècnics locals. I una altra, coordinada per Mirades, on es realitzen revisions visuals en escoles de les zones més remotes i necessitades que prèviament el Ministeri de Salut del país amb el programa ”Lluita nacional contra la ceguesa evitable”, ha seleccionat. En el cas de necessitar unes ulleres graduades se’ls faran de forma totalment gratuïta i aquí us on nostra Fundació entra en acció , finançant aquesta part del projecte.

¿Per què Senegal?
El motiu principal és que la sanitat a Senegal és privada així que, qui no té recursos econòmics, no té accés. Parlem d’un gran nombre de persones sense accés a la sanitat.

Un altre motiu important és, que a Senegal existeixen tècnics formats en extracció de cataractes però no existeix la figura del optometrista. Totes les graduacions d’ulleres es fan de forma privada, a costos molt alts i és una activitat principalment centralitzada a la capital de Dakar.

I finalment alguna cosa que es pot evitar i que actualment existeix, un 80% de ceguesa evitable. La primera causa és la cataracta, però la segona és els defectes refractius sense corregir.

El Programa de ”Lluita nacional contra la ceguesa evitable” impulsat a nivell mundial a diversos països en vies de desenvolupament. Facilita els accessos a les zones de treball proporcionant allotjament i alliberant a personal local dels hospitals perquè es puguin desplaçar amb les campanyes. És qui coordina l’accés als hospitals dels districtes on es fan les campanyes oftalmológicas i qui coordina amb la inspecció d’escoles cuales són els centres que s’han de visitar.

Vam emprendre el primer dels nostres compromisos amb la primera de les expedicions el passat mes de Maig. La nostra destinació, Bakel, una zona allunyada i rural amb baixos recursos, a 700 km de Dakar . El nostre objectiu, visitar a 8 escoles amb un total de 400 nens i nenes. Durant 7 magnífics dies ens dediquem exclusivament a revisar a cada nen que a més ens rebien amb els braços oberts, un luxe. Trobem 60 casos necessaris d’equipar-los amb unes ulleres graduades.

Objectiu del projecte: Detectar i corregir problemes de la visió als nens i nenes Senegalesos en edats escolars

Participants: Per poder desenvolupar aquest projecte hem unit forces amb altres dues grans institucions amb una àmplia experiència al territori de Senegal i en el sector òptic.

Associació Mirades és una associació sense ànim de lucre, especialitzada en optometria, que té com a objectiu col·laborar en l’eradicació de la ceguesa evitable causada pels defectes refractius sense corregir. Constituïda en 2013.

L’Associació Gesta-Àfrica, porta 10 anys a Senegal realitzant projectes en l’àmbit sanitari i en els últims 5 anys s’ha especialitzats en oftalmologia realitzant operacions.

Assosiació Mirades i Gesta- Africa ja fa 3 anys que fan aquestes expedicions i ens van donar l’oportunitat de formen part de l’última expedició en el 2015 amb destinació a Rufisque on van sortir 150 casos d’ulleres graduades i que aprofitem part del vostre gran equip. per fer el lliurament en aquesta última expedició. Moltes gràcies per deixar-nos formar part d’aquest gran equip.